Jalbum2018

Porstuan albumit 2018

F11 koko näytön tila

Pyhäinpäivä

Pyhäinpäivän messu ja muistokynttilöiden sytytys Pornaisten Kirkossa. Kari Tuovinen, Jorma Martikainen ja Kravauskuoro.

8 kuvaa

Alttareiden ilta

Pornaisten seurakuntanuoret olivat valmistaneet suruaiheisia alttareita ja koostaneet niistä Pyhäinpäivän illaksi vaikuttavan näyttelyn seurakuntakeskukseen.

15 kuvaa · 1 video

Pyhäinpäivän ilta

Pyhäinpäivän iltaa ja yötä valaisivat tuhannnet muistokynttilät Pornaisten hautausmaalla.

6 kuvaa

Illan värejä

Laskeva aurinko luo matkallaan valojen ja varjojen näytelmää.

4 kuvaa

Przemek 'Soim' Pawlik

Järvenpään uuden taidetalon ensimmäinen näyttely Taideolohuoneessa on “Maisema Huoneessa” 3.10.- 28.10.2018
===
Przemek 'Soim' Pawlik.

15 kuvaa

Pornaisten Kuvataiteiljat PART ry

Taidetta huipulla
===
Pornaisten Kuvataiteilijoiden näyttely Järvenpään Taidetalolla, Myllytie 13A, 3-28.10.2018 ke-pe 15-19 ja la-su 11-15.
===
Anna-Maija Vakkuri, Anna Colling, Asta Tervo, Janne Tervo, Henrik Stenlund, Maja Klaavo, Marja-Leena Helminen, Eivor Ewalds, Sinikka Ustinov-Jones, Pirjo Kekäläinen, Sanna Määttä, Keijo Lavalehto, Vuokko Tokola, Outi Turtiainen.

37 kuvaa

Hanhet

Lokakuun lopulla nähtiin useita lentuita muuttomatkalla.

4 kuvaa

Alakulo

Monia syksyn alle jääviä kohteita, luonto ottaa omakseen.

5 kuvaa

Laura Runolinna

Laura Runolinna valmistui arkkitehdiksi. Toiveena on päästä tutustumaan Japanin arkkitehtuuriin.

3 kuvaa

Raitilla

Pyykkiä, aurauskeppejä, lintujen ruokintaa, tiekunnan hiekkäsäiliöiden täyttöä. Syksy teettää töitä.

8 kuvaa

Kotojärven ympärijuoksu

37. Kotojärven ympärijuoksu käytiin sunnuntaina 14.10.2018 Laukkosken, Kotojärven ja Mustijoen upeissa maisemissä. Syksyn kaunein päivä loisti luonnossa ja juoksijoiden tunnelmissa. Laukkosken Taimi hoiti järjestelyt koetulla rutiinilla ja Mika Waltarin koulu tarjosi kilpailukeskukselle toimivat, palvelevat ja näyttävät puitteet. Lisätietoja ja tulokset Laukkosken Taimen sivuilla.

38 kuvaa

Punaisten muistomerkki

Pornainen 6.10.2018. Se on oleva muistutus meille tästä hurjasta ajasta, se muistuttaa meitä siitä, mitä Pornaisissa on sata vuotta sitten tapahtunut. Se ei kuitenkaan saa olla vain muistomerkki, joka jakaa ja nostaa ihmiset esiin sen mukaan, kuka on taistoissa tai terrorissa kuollut. Muistomerkin tulee kunnioittaa ja muistaa kaikkia niitä, jotka joutuivat siinä ajassa kokemaan sen mitä kokivat.
Esitämme kiitoksemme Pornaisten seurakunnalle, että saamme sijoittaa tämän muistomerkin arvoiselleen paikalle Pornaisten kirkkomaalle.
===
Halkian ja Laukkosken Työväenyhdistykset sekä Mäntsälän vasemmiston Pornaisten toimintaryhmä.
===
Kuvien lopulla videoleikkeitä.

46 kuvaa · 6 videot

Narvan kirkkopäivät

Porvoon rovastikunta (Askolan, Lapinjärven suom, Loviisan suom, Myrskylän,
Pornaisten, Porvoon suom, Pukkilan, Ruotsinpyhtään ja Sipoon suom seurakunnat, lääninrovastina toimii Juha Ilonen) vieraili 28-30.9.2018 Narvan kirkkopäivillä. Mukana oli bussilastillinen seurakuntien väkeä. Useilla Suomen ja Viron seurakunnilla on ollut yhteistoimintaa, joka kiinteytyi ystävyystoiminnaksi v 1991 jälkeen. Viro on kehittynyt itsenäisenä maana vahvasti. Alueellisia eroja on. Kansainväliset sijoitus- ja rakennuskohteet löytyvät länsiyhteyksien läheltä. Venäjän rajanaapurina sijaitseva Narva hyötyy jonkin verran Pietarin ja Suomen suunnista mutta kuuluu vielä Viron kehitysaluesiin. Asukkaita on noin 57000, joista yli 80 % on NL:n kauden aikan tulleita venäjänkielisiä. Sodan päättyessä valtaosa kaupungin rakennuksista oli tuhoutunut, myös kirkot. Herran ylösnousemuksen kirkko on rakennettu ortodoksiseen tyyliin näyttäväksi, Aleksanterin kirkossa lutherilainen vaatimattomuus korostuu. Uuden päätornin rakentaminen vei seurakunnan konkurssiin. Kirkkosalin korjaus on kesken. Velkojien varalta seurakunta perustettiin uudelleen ja sai nimen Narvan Maarian seurakunta. Kuvat ovat ainakin toistaiseksi vähillä teksteillä. Lopussa on muutamia videoleikkeitä.

179 kuvaa · 12 videot

Pornaisten messut

Pornaisten messujen järjestäjä on Pornaitsen Yrittäjät ry. Joka toinen vuosi järjestettävät messut on huomattava näyttö yrittäjien toiminnasta ja talkoovoimasta. Kuukausien valmistelun ja organisoinnin tuloksena yhtenäiskoulu muutetaan ja rakennentaan hyvin toimivaksi messukeskukseksi lähes sadalle näytteilleasettajalle ja tuhansille messuvieraille. Perinne on jatkunut useita vuosia ja toimintaan osallistuvat Pornaisten kunta ja useimmat yhteisöt. Pornaisten Yrittäjien puheenjohtaja on Willem van Schevikhoven. Oheiset kuvat ovat nopeahko kierros messualueella. Lopussa muutamia video-otteita.

143 kuvaa · 8 videot

SOTE asukasinfo

Sote ihmisen kokoiseksi! Pornaisissa järjestettiin asukastilaisuus 20.9.2018 "Mitä odotat sote-palveluilta?"
Keski-Uudenmaan sote –kuntayhtymään kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula. Kuntayhtymä on valmistellut sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen alueellista sote-mallia ja on mukana mm. valinnanvapauskokeilussa. Vuoden 2018 kuntayhtymä vastaa alueensa jäsenkuntien sote-palveluiden järjestämisestä, ja 1.1.2019 alkaen myös kuntien sote-palvelujen tuotannosta..

8 kuvaa

Palotalli

Kirveskosken korjauskelvottomaksi todettu palotalli purettiin 17.9.2018. Palotallin kohtalosta käytiin somessa keskustelua. Myös sen säilyttämistä ja korjaamista vaativa adressi oli liikkeellä. Turvalliseksi johtava peruskorjaus katsottiin kuitenkin uudenrakentamista vastaavana hyödyttömäksi ja kalliiksi. TMA:n ja Halkian VPK:n miehet osasivat työnsä.

7 kuvaa · 4 videot

Osta tilalta

Valtakunnallista "Osta tilalta" päivää vietettiin lauantaina 15.9.2018. Vierailtiin Taneli ja Mari Vuoren "kaupassa ja latokahvilassa" Jussilan tilalla Halkiassa.

4 kuvaa

Sienessä

Syksyn metsät ovat täynnä sieniä. Tässä lampaankääpiä Kiti Havannalaisen ihmeteltävänä.

2 kuvaa

Pihalla ja raitilla

Auringonkukat loistavat runsaina mm Jussilan tilalla ja Hietasen pellolla. Pihat ja raitit ovat kaikkialla ihanaa kukkatarhaa.

21 kuvaa

Kesätorilla

Kauden viimeinen kesätori 1.9.2018 osui hivenen kosteaan päivään. Tarjolla oli mm Sussun taimienvaihtoa, Astan hunajaa, Tuijan metsän antimia, Jussiilan tilatuotteita, Aulikin mehuja ja tyrniä, Mallun mehuja, Liljan-Kukan vaatelöytöjä, Aijan leivonnaisia ja Mäntsälän miehen puuaskareita. Terapiaa oli tarjolla myös kahviossa. Kiitos kaikille kivasta torikesästä!

18 kuvaa

Kävellen maailmalla

Heiko Gärtner ja Franz von Bujor lähtivät valloittamaan maailmaa jalkaisin Saksasta 1.1.2014. Eilen 29.8.2018 he ovat kävelleen 29563 km ja kiertäneet useita maapallomme maita. Varusteet kulkevat mukana maitokärryn tapaisissa rattaissa. Miehet tulivat Pornaisten seurakunnan sekä Päivin, Maikin, Reijan, Pirkon ja Veikon vieraiksi Isojärvelle.

17 kuvaa

Kirveskosken kyläkävely

Kirveskosken kyläkävely tehtiin sunnuntaina 12.8.2018 Pornaisten kirkolta Kuusiston seuratalolle sateen uhkaamassa säässä. Runsaat sata kulkijaa uskalsi mukaan.
Kylää ja sen historiaa esittelivät mm Seija Mikkonen, Hannu Päivänsalo, Maija Kajander, Matti Leivoja, Anneli ja Jouko Peltola, Vike Schaffter, Petteri Perttola. Mirkka Kivimäki, Pentti Halmela, Timo Tanner ja Hilkka Kanervikko Historiakuvatyöryhmä Seija Mikkonen, Minna Virsunen ja Simo Salovaara olivat valmistaneet paljon kiitosta saaneen kuvanäyttelyn reitille ja Kuusistolle. Kiitos kaikille kävelijöille ja tekijöille unohtamatta kahvittajia Mallu Mannila ja Liljan-Kukka Runolinna, SPR:n Eliisa Leppästä ja Liisa Nousiaista sekä Ossi Kamppisen ja Rauli Olkasen hoitamaa Eläkeliiton Pornaisten osaston kannettavaa äänentoistoa, jolla jokaine tarina tavoitti kuulijat.
Järjestäjinä olivat Pornainen-seura, POKS ja Pornaisten Nuorisoseura.

122 kuvaa · 17 audiot

Kansallispukujen tuuletus

Pornaisten kirjastolla kansallispukujen virallisena tuuletuspäivänä 5.8.2018 parisenkymmentä harrastajaa tuuletti upeita pukujaan. Pornaisten pukua kantoi mallina Satu Hovi. Tuulia Taipale kertoi kansallispukuperinteestä. Video kuvien lopussa.

26 kuvaa · 1 video

Kesätorilla

Torilla tavattiin. Kauden 2018 kesätoreja suosi kiva joukko myyjiä ja kävijöitä sekä usein myös aurinkoinen ja lämmin päivä.

47 kuvaa

Lahassa

Sarin sitä sun tätä -kirpparilla, meijerillä, koskella sekä kahvilla Sannan taidenäyttelyssä myllyllä 29.7.2018

15 kuvaa

Martanpäivänä

Martan päivää vietettiin 26.7.2018 marttojen ja muiden kaverien kesken Mallu Mannilan luona Halkiassa.

19 kuvaa

Part taidenäyttely

Kirjaston Pellavasalissa 5.6-30.7.2018.
Näyttelyn osallistujat:
Ahonen Matti,
Ewalds Eivor,
Helminen Marja-Leena,
Huovila Anja,
Itkonen Pentti,
Kekäläinen Pirjo,
Klaavo Marja,
Lavalahti Keijo,
Määttä Sanna,
Stenlund Henrik,
Tervo Asta,
Tervo Janne,
Tokola Vuokko,
Turtiainen Outi,
Ustinov-Jones Sinikka,
Vakkuri Annamaija,
Vilén Anita

33 kuvaa

Kesätorilla

Pornaisten kesätorin väkeä lauantaina 7.7.2018 suosi kaunis kesäpäivä. Yhteisessä tekemisessä on tunnelmaa.

19 kuvaa

Narvan ystävyysseurakunnan vierailu

Narvan ystävyysseurakunnan vierailu Pornaisissa 3.7.2018. Narvalaiset ovat Viron vapautumisen jälkeen olleet Pornaisten seurakunnan ystävyysseurakunta. Vuosien mittaan olemme pyrkineent tukemaan ja avustamaan narvalaisia toiminnallisesti ja taloudellisesti. Narvasta oli mukana pastori Vladimir Patuhkin ja väkeä Sipoosta sekä Askolasta, isäntinä Risto Poutanen ja Maria Erkkilä sekä diakonian Narva-ryhmä.

27 kuvaa

Koirapuiston avajaiset

Pornaisten koirapuisto avattiin käyttöön kunnostuksen jälkeen 2.7.2018. Vapaa-aikatoimen Minna ja Juuso vetivät koirille ja koiraväelle yhteisen jumpan. Lämmittely jatkui Fast Dogin Melinan järjestämällä match showlla. Koirapuisto sijaitsee Jyrkäntien päässä frisbee-radan vieressä.

32 kuvaa

Pornainen-seuran kirkkopyhä ja juhla

Pornainen-seuran kirkkopyhä juhannussunnuntaina 24.6.2018, messu kirkossa ja perinnejuhla seurakuntakeskuksessa, Vuoden 2018 kulttuuritekotunnustus luovutettiin Kaarina Saloselle kahdeksalle vuosikymmenelle ajoittuuneesta pornaislaisesta kansalaistoiminnasta.

29 kuvaa · 1 video

Pappilanrannan juhannus

Pappilanrannna juhannusjuhla 22.6.2018. Kuukauden kestänyt kuiva jakso oli päättynyt ja lupa kokon polttoon saatu. Aaton sademyrsky uhkasi nyt juhlan peruuttamisella. Valmistelut kuitenkin tehtiin ja juhla alkoi perinteisesti lipunnostolla ja lippulaululla. Kokko sytytettiin ja tarjoilu toimi hienosti. Kiitokset: Kari Tuovinen, Jorma Martikainen, Elina Rinne, Harri Halla, Pertti Asikanius, Mallu Mannila, Hannu Vaahtoranta, Liljan-Kukka Runolinna, Mirkka Kivimäki, Jukka Valve, Arvo Kinnunen, Petteri Perttola, Harri Laine, Esko Peltola, Juha Vääräkangas, VPK, SRK ja juhannusvieraat sekä muistaen monia muita.

44 kuvaa

Itälänkoski

Itälänkoski runsaan veden aikana juhannusaattona 22.6.2018. Koski on kyläläisten juhla- ja uimapaikka.

6 kuvaa

Pappilanranta ja Kirveskosken silta

KOKO PERHEEN JUHANNUSJUHLA
Pornaisten Pappilanrannassa Rantalantie 51, perjantaina 22.6 klo 18-21.
Lipunnosto, yhteislaulua, mehua ja makkaraa. Kokkoa ei polteta, jos metsäpalovaroitus on voimassa.
Kirveskosken silta on suljettu autoliikenteeltä. Paikalle pääsee kirkonkylältä vain kävellen. Huoltoliikenne paikalle Jokimäen kautta.
Pornaisten seurakunta ja POKS ry

8 kuvaa

Halkian hölkkä

Halkiassa hölkkättiin su 17.6 kilpailukeskuksena Parkkojan koulu. Osanottajia helteisessä kesässä oli komisenkymmentä. Keskus tulospalveluineen, kahvioineen ja suihkutiloineen toimivat hyvin. Järjestäjä Halkian Alku ry.

52 kuvaa

Aurinkomäen virkistyspäivä

Hembölen Kiertävä Kotieläinpiha tuli tänään (13.6.18) ilahduttamaan Aurinkomäen vanhainkodin väkeä ja päiväkodin lapsia. Tapahtumaa täydensi posetiivari, lettukestit ja auringonpaiste. Ihahahaa!

16 kuvaa

Raitilla

Maalaisraitti on luonnon puutarha, jonka kanssa on turha kilpailla.

4 kuvaa

Voimailua

Bussipysäkkien katokset joutuvat usein voimailun kohteiksi. Tällä kertaa seinä irtosi kiinnityksestään mutta säilyi muuten ehjänä. Voimailun lisäksi kohde koki myös taiteilua.

3 kuvaa

Kirkon esittely

Pornainen-seura huolehtii kirkon kesäesitelystä. Vuorossa su 9.6 on Jukka Salonen ja kuulijoina mm. Aurikomäen väkeä omaisineen.

5 kuvaa

Pihapiirissä

Maalla asuntojen pihapiirissä vierailee usein metsän, niityn ja ilman asukkeja.

5 kuvaa

Museon esittely

Pornaisten kirkon huoltorakennuksen yläkerrassa sijaitseva museo on avoinna kesäkauden aikana sunnuntaisin jumalanpalvelusten jälkeen. Esittelyt hoitaa Pornainen-seura. Vuorossa olivat su 3.6 Mari Högman ja su 9.6 Mallu Mannila.

12 kuvaa

Athos luostari ja Kyyrölän Savi

Retkeiltiin torstaina 31.5. 2018 seurakuntaretkellä Lammin Pääjärvelle Ahtos-säätiön ortodoksiluostariin. (Lue lisää http://www.athossaatio.fi/fi/sivu/uutiset ) ja Kyyrölän savipajalle. (Lue lisää http://www.kyyrolansavi.fi ).

65 kuvaa

Mustijoen kehittämissuunnitelma

Mustijoesta Elävä Lohijoki (MEL) yhdistyksen tilaama Mustijoen kehityssuunnitelma esiteltiin maanantaina 28.5.2018. Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys ry:n (Sampo Vainio, Aki Janatuinen, Mika Niemi, liitteen ilmakuvat Antti Kilpeläinen) toteuttama suunnitelma osoittautui mittavaksi ja erinomaiseksi 125-sivuiseksi raportiksi yksityiskohtaisin toimenpide-ehdotuksin joen kehittämiseksi. Oheisena muutamia suunnitelmasta lainattuja kuvia Pornaisten padotuista koskista. Vesivoiman rakentaminen on melko tuoreessa historiassa tuhonnut Mustijoen lohijokena. Joen vesivoiman merkitys on huvennut lähes olemattomaksi. Vastaajia koskien rakentamisen aiheuttamalle vahingolle ei ole. MEL pyrkii löytämään päättäjiä ja yhteistyötä kalateiden rakentamiseen ja Mustijoen kalatalouden elvyttämiseen. Tutustu suunnitelmaan https://www.vesi-ilma.fi/images/pdf/julkaisut/MustijokiOpt.pdf

9 kuvaa

Kevätkarnevaalit

Pornaisten kevätkarnevaaleja vietettiin lauantaina 26.5.2018 helteisessä säässä. Karnevaalireitillä oli lukuisia rastipaisteitä, joille väkeä riitti hyvin. Kolmetuntisen aikataulun puitteissa piti kiirettä kerätä kaikki rastileimat, sillä useissa pisteissä oli mukava viipyäkin. Suosituimpia ainakin lapsiperheille taisivat olla muumit ja kotieläimet. Karnevaalin järjestämisestä vastasi Pornaisten Yrittäjät kumppaneinaan kunta, seurakunta ja runsas joukko paikallisia yrityksiä ja yhdistyksiä. Kuvat kattavat vain osan karnevaalin ohjelmasta.

77 kuvaa

Hannu Vaahtoranta 75 v

Hannu Vaahtorannalla tuli 75 vuotta täyteen Helluntainan 20.5.2018. Hannun moninaiseen uraan mahtuu olympiatason kilpauintia, uintivalmennusta, maaseutusihteerin ja toiminnanjohtajan hommia, kokoomuksen, marttojen ja asukasyhdistyksen aktiivijäsenyyttä ja kolme vaimoa. Onnittelemassa kävimme maanantaina 21.5.

4 kuvaa

Kaatuneiden muistopäivä

Helluntaina vietetään kaatuneiden muistopäivää. Eero Lehto: "Kaatuneiden muistopäivän kattavuus on kuitenkin huomattavasti laajempi: kaikissa Suomen aluetta ja/tai suomalaisia koskettaneissa sodissa tai muissa taisteluluonteisissa toimissa, rauhanturvaamistehtävissä kaatuneiden sekä taistelujen aikana ja niiden päättymisen jälkeenkin kuolleiden, kuten teloitettujen ja vankileireillä menehtyneiden muistoksi vietettävä päivä.
Taistelukentille kaatuneita ja sinne jäänneitä vainajia unohtamatta".
Messun yhteydessä siunattiin lisäksi aikuisrippikoulun suortittanut Angelika seurakunnayhteyteen.

28 kuvaa

Taimitori

POKSin jokakeväinen taimitori ja vaihtotori pidettiin lauantaina 19.5. Monitalon terassilla. Asta tunnisti uskomattomalla taidollaan taimet ja neuvoi niiden kasvattamisesta. Orpoja taimia saa myös ostaa, yleensä 1 euro/taimi.

9 kuvaa

Seurakunnan äitienpäivä

Seurakunnan äitienpäivämessuun osallistuneille oli varattu ihanat punaiset ruusut. Äitien haudoille oli tuotu valkovuokkoja ja muita kevään kukkia.

4 kuvaa

Koivuhaan avoimet ovet

Koivuhaan tilalla vietettiin avoimia ovia lauantaina 12.5. Erityisesti lapsiperheet tulivat joukolla tutustumaan hevosiin, poneihin, villisikoihin,Lapin lehmiin, ankkoihin, kanoiihin ja kaneihin. Turvallista poniratsastusta pääivät pienimmätkin kokeilemaan. Tilan stand up ravintolassa oli tarjolla makoisat eväät. Sipoon Sanomissa 9.5 oli Mira-Bella Nurmen kirjoittama näyttävä juttu Koivuhaan tilasta.

26 kuvaa

Light Iron kauden päättäjäiset

Light Iron kauden päättäjäisissä 10.5.2018 kiitettiin ja palkittiin päättyvästä kaudesta ja kannustetttiin jo tulevaan. Kasvattiseuran kiitokset ja onnittelut osoitettiin myös SB Pron joukkueissa naisten SM-kultaa voittaneille Jannika Kiiski, Melina Rissanen ja Juulianna Sotala. Juulianna kuului myös MM-hopeaa voittaneeseen U19-maajoukkueeseen. Oheiset kuvat ovat harrastekuvia. Seuran kuvat tulevat Juha Vääräkankaalta.

18 kuvaa

Karjalaispyhä

Karjalaisten kirkkopyhää vietettiin helatorstaina 10.5.2018 messulla Pornaisten kirkossa ja juhlalla seurakuntakeskuksessa Kari Huovisen johdolla. Juhlaa juonsi Irja Kuisma, Seisaaltaan laulettua Karjalaisten laulua ja muita yhteislauluja johti Jorma Martikainen. Paula Hovi muisteli karjalaisten evakkomuuttoa Pornaisiin. Eeva-Kaisa Kohonen esitti omia sävellyksiään kanteleella ja laululla. Keittiöjoukot olivat Maikin johdolla valmistaneet erittäin onnistuneen karjalaisen pitopöydän. Kiitos!!!

34 kuvaa · 1 video

Frisbeegolf

Pornaisten uusitun frisbeegolfradan avajaiskilpailut käytiin lauantaina 5.5.2018. Hyvissä olosuhteissa käytyyn kisaan osallistui kolmattakymmentä pelaajaa. Rata on uusittu paikkallisten yrittäjien, nuorisovaltuuston, vapaa-aikatoimen ja lajin harrastajien tuella ja voimin. 18-korinen rata muodostuu kahdesta 9-korisesta radasta. Haastetta lisää lähes luonnontilainen puustoinen ja mäkinen maasto. Korit ovat par-3 tasoa ja koko rata par-54. Kumpikin 9 korin lenkki on noin kilometrin ja vie vajaan tunnin eli yhteensä pari tuntia ja pari kilometriä hyvää liikuntaa. Kuvat ovat pääosin yhden neljän kilpailijan ryhmän kierroksesta keltaisella radalla. Suunnitteilla on viikkokilpalusarjan järjestäminen kesällä. Rata sijaitsee Jyrkäntien päässä, koirapuiston naapurissa. Lisätietoja Pornaisten kunnan vapaa-aikatoimi.

49 kuvaa

Vappulounas

Vappulounas 1.5 Laukkosken ty:lla, juhlapuhe Ville Skinnari, musiikkia laulu Johanna Saarikaillio ja sello Elli Tikkala, erinomainen lounas ja arpajaiset hyvässä seurassa. Kiitos!!!
ESS 1.5.2018: Lahtelainen kansanedustaja (sd.) ja SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari ennusti vappupuheessaan, että seuraava hallitus joutuu ensi vuonna kovan paikan eteen, koska sen pitää tehdä ne uudistukset, jotka tältä hallitukselta ovat jääneet tekemättä.
Skinnarin mukaan Suomeen tarvitaan nykyajan haasteisiin vastaava sosiaaliturvauudistus, naisten työllisyyttä ja palkkoja parantava perhevapaauudistus, koulutustasoa ja nuorten asemaa edistävä oppivelvollisuusuudistus, mahdollisuuksien tasa-arvon takaava varhaiskasvatusuudistus sekä työllisyyttä ja yrittäjyyttä tukeva verouudistus.
Skinnari sanoi, että suurien virheiden korjaaminen on vaikeaa, jos Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut viedään markkinoille.
- Suomen markkinoiden avaaminen kansainvälisille toimijoille on Suomen oma poliittinen päätös. EU ei siihen meitä pakota. Seuraavalle hallitukselle jää Sipilän, Orpon ja kumppaneiden sote-sotkun korjaaminen, jos eduskunta nyt käsittelyssä olevat esityksen hyväksyy.
Skinnarin mukaan kaikkia hallituksen virheitä ei voi korjata, koska Kokoomuksen ajama markkinamalli vie Suomen järjestelmän Euroopan laajuisesti markkinoille eikä sieltä voi enää palata takaisin.
- Sote- ja maakuntauudistus on sokaissut hallituspuolueet. Suomalainen terveydenhuolto on tällä hetkellä yksi maailman laadukkaimmista suhteutettuna siihen käytettävään rahamäärään.
Skinnari sanoi, että jos sote-uudistus toteutuu hallituksen esittämällä tavalla, maakunta vuokraa kunnan sote-kiinteistöjä kolmen vuoden ajan ja päättää sitten, jatkaako vuokraamista ja millä hintatasolla.
- Ei ole ihme, että kuntapäättäjät ovat sekaisin maakunnissa. Yksityisistä palvelutuottajista tulee ja on tullut kiinteistösijoittajia, joille jatkossa veronmaksajien rahat ohjataan. Tämäkin kehitys on nykyhallituksen ja sen vastuuministereiden aloittaman maakunta- ja sote-uudistuksen tulos ja se tapahtuu jo nyt, vaikka koko pakettia ei ole edes eduskunnassa hyväksytty.

34 kuvaa

Vappuetkot

Vappuetkot Halkian talolla 30.4. Vuosien 1917-18 muisto Pornaisissa -näyttelyn avajaiset, Mari Högman esitteli kokoamansa näyttelyn. Päivi Liun tervetuliaistoivotus. Harri Virtasen kampanjan avaus ja vappupuhe.
Musiikkia Vepe Hänninen ja Silva Virtanen. Vappuinen iltapala ja mukavaa yhdessäoloa!
Harri Virtanen vappupuhe (lyhenentty):
Me emme tarvitse uutta liikettä. Meillä on jo liike. Meillä on liike, joka on luonnut hyvinvointivaltion ja parantanut työväen asemaa jo sadan vuoden ajan. Meillä on liike, joka toimii nyt kaikkien ihmisten elinolojen, elinympäristön ja työympäristön parantamiseksi.
Kulttuuri ja sivistys eivät ole politiikassa erityisen suosittuja. Kulttuuri ei ole vain kermavaahtoa kakun koristeena, se on itse kakku. Kulttuuri tuottaa hyvinvointia, itseymmärrystä ja työtä. Pornaisissa kiitos kulttuurin vaalimisesta kuuluu aktiivisille ihmisille, ei niinkään kunnalle. Aktiivisten pornaislaisten ansiosta meillä on kesäteatterit, musiikkia, tanssia, sirkus- ja kuvataidetoimintaa lapsille ja nuorille, videopajoja, kirjallisuutta ja monipuoliset mahdollisuudet harrastaa ruumiinkulttuuria.
Huonosti voiva yhteiskunta leikkaa kulttuurista. Huonosti voiva kunta hylkää paikallisen kulttuurin.
Olof Palme puhui vuonna 1978 näin: ”Ensimmäinen toukokuuta on solidaarisuuden ja turvallisuuden päivä. Tänä päivänä yhteisöllisyys koetaan erityisen voimakkaasti. Yhteisöllisyys, jolla luodaan parempi tulevaisuus. Ja voimakkaammin kuin pitkään aikaan tunnemme kuinka tärkeää on yhdessä vastustaa porvarillista turvattomuutta ja epäoikeudenmukaisuutta, itsekkyyttä, kovaa ja kylmää kilpailua. Tänään olemme yhteisöllisyyden ja inhimillisen lämmön puolella, sosialismin puolella. ”
Onko meillä todella kanttia jättää tuhottu maapallo ja romutettu hyvinvointivaltio sosiaalisine ongelmineen nuorille? Onko meillä varaa pitää nuoret pois päätöksenteosta? Omaa kuolemanpelkoaan oireilevilla äijillä on liikaa valtaa. He ovat välinpitämättömiä ja tuhoavat mieluummin planeetan kuin muuttavat ruokavaliotaan.
Politiikkaan lähteminen ei ollut minulle egotrippi. Se on ekotrippi.
Hyvää Vappua!

29 kuvaa

Peurat

Peuraperhe aterialla vuodentakaisella heinäpellolla

4 kuvaa

Kuntalaistilaisuus

Kuntalaistilaisuudessa 26.4 kysyttiin kuntalaisten näkemyksiä kunnan kehittämisestä.
- kunnassa laaditaan parhaillaan kuntastrategiaan liittyviä ohjelmia: elinvoimaohjelma, hyvinvointiohjelma, talous- ja henkilöstöohjelma
- kuntalaisillan tarkoituksena on lisätä kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia, mikä on uuden kuntalainkin tarkoitus
- mahdollisuus kertoa: mikä on hyvin, mitä pitäisi parantaa, antaa kehittämisehdotuksia
Kuutisenkymmentä kuntalaista jututti kunnanedustajia ja jätti terveisensä ilmoitustaululle.
Näin kutsuttiin:
Tule kertomaan mielipiteesi miten haluaisit kuntaa kehitettävän!
Toimiiko joukkoliikenne?
Miten menee kouluissa ja päiväkodeissa?
Onko koiran kakkaa siellä missä ei pitäisi olla?
Ovatko kevyen liikenteen väylät oikeissa paikoissa?
Nyt on aika vaikuttaa!
Kuvissa mainituille toimialueiden vastaaville voi antaa edelleen palautetta.

63 kuvaa

Kunnanvaltuustossa

Kunnanvaltuuston kokouksessa 23.4.2018 palkittiin menestyneitä pornaislaisia urheilijoita.

14 kuvaa

Laukkosken vesien osakaskunta

Laukkosken vesien osakaskunta käsittelee keskitetysti alueen kaikkien vesien hoitoon ja kalastukseen liittyviä asioita. Vuosikokouksessa 22.4.2018 esillä olivat mm Niinijärven ja Kotojärven tulvimiset, kalastusluvat ja -maksut, nuorten kalastusseura ja valinnat. Kalastuslupia on myynnissä Sarinankulmassa. Kalastuksen valvojana aloittaa Jari (Osku) Kuusela. Puhetta johti Niklas Boström, joka valittiin jatkamaan yhdistyksen johdossa, puh 0400 114 404

5 kuvaa

SEO 40v synttärit

SEOn 1978-2018 synttäreitä vietettiin Pornaisissa 21.4.2018. Asemaverkosto on tällä hetkellä yli 200 aseman suuruinen kattaen asemat Suomenlahden rannalta aina Lapin Nuorgamiin saakka. Tankkaamalla sinivalkoisella SEO:lla käytät suomalaisen yrittäjän palveluja ja työllistät kotimaakuntasi ammattilaisia.

38 kuvaa

Futiskausi alkanut

Pornaisten tekonurmi on saatu talkoilla hyvään kuntoon ja harjoituksia on käyty vilkkaasti. Launtaina 21.4 iltapäivällä nähtiin kentällä naisten vauhdikkaat ja näyttävät harjoitukset.

11 kuvaa

Niinjärven laskuoja

Niinijärvi on pienehkö järvi Pornaisten eteläreunalla. Valuma-alueen muodostaa Ylijoenkallioiden rinteet idässä sekä metsä- ja maatalousalueet. Järven laskuoja suuntaa eteläkärjestä Ämmäjokeen ja edelleen Mustijokeen. Suualue on soistunut ja vedenvirtaus heikkoa pitkällä matkalla. Runsaiden sateiden ja sulamisten aikana järvi tulvii pihoille, pelloille ja teille. Hoitosuunnitelmat lepäävät.

9 kuvaa

Kotivallin messut

Kotivallin perinteisiä messuja vietettiin lauantaina 14.4 talonväen, runsaan yleisön ja keväisen sään merkeissä.

23 kuvaa

V 1918 muistomerkit

Vuoden 1918 kansalaissodassa kuolleiden pornaislaisten muistomerkit

3 kuvaa

Kevätkonsertti

LC Pornainen kevätkonsertti 25.3 Mika Waltarin koululla. Kalle Jussila, suomalaisia iskelmiä. Tuotto paikkakunnan nuorisotyöhön. Runsas yleisö piti kuulemastaan ja käynnisti kevään Kallen tahdilla. Tässä muutamia näytteitä ohjelmasta.

1 kuva · 4 videot

Taimenten istutus

Pornaisten Nuorten Kalastusseura osallistui jokitalkkari Sampo Vainion (Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys ry) mukana taimenten istuttamiseen Mustijoen Kirveskoskeen ja Karjakoskeen. Istutus tapahtui mätirasioiden asettamisella joen pohjalle sora- ja kivipesään. Mädistä kehityy taimenia, jotka aikuisina pyrkivät kutemaan näihin kotikoskiinsa. Kattava opas löytyy täältä: https://www.vesi-ilma.fi/images/pdf/julkaisut/Istutusohje.pdf

21 kuvaa

Laukkosken osakaskunta

Laukkosken kylän yhteisalueiden osakaskunnan kokous käsitteli 8.3.2018 kylän kehittämiseen liittyviä hakemuksia.

5 kuvaa

Juhlamessut

Pornaisten Pohjoinen Nuorisoseura (PPNS) järjesti juhlamessut seurantalollaan Kivistöllä lauantaina 3.3. Tavoitteet markkinoida Kivistöä juhlapaikkana ja esitellä seuran toimintaa toteutuivat mainiosti. Paikalla oli mm. kukkakauppias, pitopalveluita, kutsukortit/painotalo, lasten juhlavaateliike, lastenjuhlien ohjelmaa/taikuri, kampaamoja, meikkaaja, juhlien alusasut. Nähtävissä oli koristellut mallipöydät ja paljon muuta! Uusittu keittiö ja puffetti palvelivat. Yleisöä riitti runsaasti koko pitkäksi päiväksi.

36 kuvaa

Sotatarinoita

Mari Högmanilla on työn alla mittava Hilkka Kanervikon julkaisu Sotatarinoita, muisteluita ja kuvia pornaislaisten haastatteluista, kotiarkistoista ja Sanapaltista. Pellavasalissa 28.2.2012 hän kertoi työn edistymisestä. Koossa on paksu mapillinen aineistoa ja puolivalmista julkaisua. Tukena työssä on ollut Pornaisten historian tuntijan Hilkka Kanervikon lisäksi lukuisia sotien ajan kokeneita. Mukaan mahtuu vielä lottien, sotilaiden, pikkulottien, sotilaspoikien ja kotirintaman tarinoita ja valokuvia Pornaisista, mari.hogman@pp.inet.fi.

13 kuvaa

Freestyle laskettelu

Vapaa-aikatoimen talvilomaviikon ohjelmassa keskiviikko 21.2 oli varattu freestyle laskettelulle Hyötinmäen pulkkamäessä. Välineissä löytyi pulkkia ja rattikelkkoja, tyyli oli vapaa. Mäki oli hyvässä kunnossa, vauhti ja temput hurjia. Päätteeksi tarjolla oli nuotiomakkaraa laavulla. Ohjaajina olivat Anne ja Nenna.

20 kuvaa

Luistelupäivä

Vapaa-aikatoimen talvilomaohjelmassa oli tiistaina 20.2 luistelupäivä. Aamun kireä pakkanen oli laskenut aurinkoiseen keskipäivään alle 10 asteen ja keskuskentän jää oli erinomaisessa kunnossa. Vain huoltorakennus häpesi surkeuttaan, Luitelun jälkeen päivä jatkui lettukesteillä PoNussa. Ohjaajavuorossa olivat jälleen Juuso, Anne ja Jere.

17 kuvaa

Lumikenkäretki

Vapaa-aikatoimen talvilomaohjelmaan kuului lumikenkäretki Hyötinmäen pulkkamäelle ja laavulle maanantaina 19.2. Kävelijöitä oli parikymmentä ohjaajina Juuso, Anne ja Jere. Nuorinta väkeä jäi vanhempineen nauttimaan vauhdista pulkkamäkeen. Kiipeäminen lumikengillä Hyötinmäen korkealle huipulle osin umpihangessa oli hieno saavutus. Laavulla eväät ja nuotiomakkarat kruunasivat upean, aurinkoisen talvipäivän.

37 kuvaa

PKNS pilkkikilpailu

Pornaisten Nuorten Kalastusseuran väkeä pilkkikilpailussa Kotojärvensaaren kupeessa lauantaina 18.2. Kilpailu päättyi kaikkien tasapeliin, kun kalat piileksivät saaren toisella puolella. Pilkkijöille oli tehty valmiikisi reiät halkaisijaltaan noin 50 metrin kehään, jota kierrettiin ohjaaja Oskun komennolla paikkaa vaihtaen. Kaikki saivat siten koittaa onneaan jokaisella reiällä. Kehän keskellä oli pieni loimu, jolla oli tarjolla kahvia ja mehua sekä Kepakodin tarjoamia makkaroita. Hienossa, aurinkoisessa päivässä oli jo vähän kevään tuntua.

15 kuvaa

Taimen hiihtokoulu

Laukkosken Taimi järjestää vuosittain hiihtokoulun alueen nuorimmille. Tällä kertaa kolmen lauantain kurssiin osallistui parikymmentä tyttöä ja poikaa. Ohjaajina toimivat Nurmien "nuoremmat" kilpahiihtäjät Kari ja Janne-Pekka apuna ja kannustajina lasten vanhemmat. Kurssi jatkui päätöstilaisuudella sunnuntaina 18.2 Taimen kodalla Rinnenmäentiellä.

9 kuvaa

K-Market ystävänpäivä

K-Marketissa juhlittiin ystävänpäivää iltapäiväkahveilla keskiviikkona 14.2. Tarjolla oli hodareita, mehua, kahvia ja donitseja. Arpajaisilla tuettiin Motocrossi-Vilman kevään Latvian leiriä. Vilma menestyi kauden 2017 kilpailuissa hienosti saavutuksina mm. 3. sijat naisten Suomen CUP Motocrossissa ja Suomen CUP Crosscountryssa.

12 kuvaa

Seurakunta tehtäviin siunaaminen

Toimistonhoitaja Arja Aalto, hautausmaanhoitaja Pauli Nuutinen ja talouspäällikkö Rauno Saarnio siunattiin tehtäviinsä 11.2.2018. Juhlakahvit nautittiin Seurakuntakeskuksen salissa.

14 kuvaa

Koivuhaka laskiainen

Mainio laskiaisrieha Koivuhaan eläintilalla 11.2.2018. Pikkuväellä oli vauhdikas pulkkamäki ja katsottavaa kuin Korkeasaaressa. Buffan tuotteet oli tehty oman tilan maidosta ja munista, tarjolla oli kaakaota, kahvia, laskiaispullia ja itse käristettäväksi nuotiomakkaraa .

31 kuvaa

Kunnanmestaruushiihdot

Pornaisten kunnanmestaruuksista hiihdettiin Hietasissa 11.2.2018 vapaa-aikatoimen ja Pornaisten Vilppaan järjestämänä. Isompi väki oli poissa ehkä olympiakisojen kotikatsomoissa. Pienemmille sen sijaa hiihto oli juhlaa, osin varmaan talven hiihtokoulujenkin kannustamana,

15 kuvaa

Juho Tamminen kaitafilmimatinea

Juho Tamminen oli koonnut ison katsojajoukon Haklian Talolle 8.2.2018 järjestämäänsä kaitafilmimatineaan. Varsinkin filmien kuvaaman Metsäkylän alueen väelle tilaisuus oli nostalginen. Veil Arvin hahmottama koulutie 60 vuoden takaa hyvin muistetuin talojen ja ihmisten nimillä tuki hienosti matineaa.

14 kuvaa · 1 video

Yhteisvastuukeräyksen aloitus

Yhteisvastuukeräys aloitettiin 4.4.2018 jumalanpalveluksella, lipaskerääjät lähtivät reiteilleen ja kokoonuttiin yhteiselle lounaalle seurakuntakeskukseen. Tiedätkö, että 660 000 suomalaista elää köyhyysrajan alapuolella. Yhteisvastuu auttaa heitä.

21 kuvaa

Aurinkoa ja pakkasta

Tämän talven upein talvipäivä!

3 kuvaa

Eläkeläistapaaminen PoNussa

Vapaa-aikatoimen väki tiedusteli eläkeläisten kokemuksia ja toiveita kunnan liikuntamahdollisuuksista ja palveluista. Minna, Juuso ja Anne kertoivat ja vastasivat kysymyksiin. Kunnassa on hyvät ulko- ja sisäliikuntamahdollisuudet sekä paljon ohjattua liikunta- ja hyvinvointitarjontaa.

12 kuvaa

Nuorten kädentaitokurssin näyttely PoNussa

Vapaa-aikatoimi järjesti viikolla nuorille monipuolisen kädentaitotyön kurssin PoNussa. Nyt olivat työt näytteillä. Siinä oli taidokkaita sadeputkia, savitöitä ja koruja. Tyttöjen Vilma, Peppi, Sara ja Ilona ohjaajina toimivat Anne ja Minttu.

12 kuvaa

Presidentinvaali 2018

Presidentinvaali sujui Pornaisissa melko tarkoin valtakunnallisten tulosten mukaisena. Äänestysaktiivisuus nousi korkeaksi 73,2%. Ehdin käydä ottamassa kuvan vain kahden ehdokkaan teltoilla. Jos sinulla on kuvia muista, niin lähetä minulle.

5 kuvaa

PNKS pilkillä Kotojärvellä

Pornaisten Nuorten Kalastusseuran väki nautti vetäjänsä Kuusela Jarin opastuksella ahventen narraamisesta harmaana talvipäivänä Kotojärven jäällä. Intoa riitti ja välineet olivat kunnossa, mutta sen taisivat kalat tietää, kun osasivat varoa koukkuja. Ei se väkeä haitannut. Kalojen jälkeen tärkeintä on mukava porukka ja ulkoilu. Kyllä ne kalatkin vielä saadaan.

18 kuvaa

Lunta tulvillaan

Talven kelit ovat vaihdelleet. Vuoroon on lunta tulllut myräkkänä ja vuoroon se on sulanut. Kiitokset teiden hoitajille! Ovat joutneet usein yötöihin.

4 kuvaa

Ritari Poutanen

Tasavallan presidentti oli antanut 6.12.2017 Rovasti Risto Johannes Poutaselle Suomen Leijonan Ritarikunnan ansioristin. Ansioristi on kiitoksena ansiokkaasta nuorisotyöstä Pornaisten seurakunnnan nuorilta. Ansioristi luovutettiin 14.1.2018. KUVIEN JÄLKEEN VIDEO-OTOKSIA.

2 kuvaa · 5 videot

Lähetyspyhä

Lähetyspyhä Pornaisissa loppiaisena 6.1.2018. Messun jälkeen seurakuntakeskuksessa nautittiin erinomainen aasialainen lähetyslounas (alá Fan-Han Liu, Maikki Korpi, Pirkko Kurki ja Päivi Liu). Lähetysseuran nimikkolähettilmme Johanna Kurki kertoi ja keskusteli kehitysyhteistyöhankkeista, koordinointityöstä ja mielenkiintoisista taphtumista ja tapaamisista Kambodzhassa, Laosissa ja Thaimaassa.

19 kuvaa

Uuden vuoden aamu

Ihana valkea uuden vuoden aamu 1.1.2018

1 kuva